Özgün Makale Nedir, Özgün Makale Nasıl Yazılır?

Özgün makale, bir konu hakkında toplanan bilgileri, yazarın kendi düşüncelerini katarak fakat konunun orijinalliğini bozmadan yazılan makalelerdir. Cümlelerin yerini değiştirme, kelimeleri eş anlamlıları ile değiştirerek yazılan makaleler özgün makale değildir.

İnternet dünyasının akıl almaz bir şekilde ilerlemesi, web sitelerin çoğalması, sosyal medya sitelerinin yaygın şekilde kullanılması ve internet dünyasında yer almak isteyenlerin sayısının her geçen gün artması, site sahiplerinin özgün makale yazma/yazdırma zorunluluğunu beraberinde getirdi.

Bir web sitesinin kurumsal kimliği, ürünlerinin tanıtımı, marka tanıtımı gibi yazılar siteler için olmazsa olmazdır. Ama sabit sayfalardan ziyade sürekli güncellenmesi gereken alanlar var ki burada özgünlük çok daha önemlidir. Mesela yenilenen ürünlerle ilgili özgün makale yazmak, arama motorlarında ürünün ilk sıralarda çıkmasını sağlar veya firmanın yeni bir hizmetini tanıtacak yazıların hazırlanması, Google, Bing, Yandex, Yahoo arama motorlarının siteye daha fazla değer vermesini sağlar.

Özgün Makale Nasıl Yazılır?

Makale yazarları veya webmaster forumlarında “makaleci” olarak geçilen tabir aslında yazarlara verilen bir isimdir. Ancak dijital reklam alanlarının farklı anlamlar yüklenmiş olması “yazar” kavramından çok “makaleci” kavramının kullanılmasına neden olmaktadır. Her neyse “özgün makale nasıl yazılır?” konusunu incelemekle devam edelim. Yazarlar, internet sitelerinden ilan açarak özgün makale yazacaklarını söylerler. Ama özgün makale yazmak hiç de görüldüğü gibi basite alınacak bir işi değildir. Çünkü bu makalelerde de dilbilgisi kuralları, imla kuralları ve edebiyatın ince sanatları geçerlidir. Her ne kadar basit bir ürün tanıtımı yapılsa da makale yazılırken okuyucunun anlayabileceği bir belagatin kullanılması gerekiyor.

Günümüzde her insan günlük internet kullanmak zorunda kalır. Gerek bir konu hakkında araştırma yaparken gerekse de bir ürün hakkında bilgi almak isterken ilk başvurduğu yer internet siteleridir. Kış aylarının gelmesine az bir zaman kala kış hastalıkları ile ilgili bilgi edinmek için Google arama motoruna “gribe ne iyi gelir?” şeklindeki aramalar son günlerde artmaya başladı. Web sitenin biri bu konuyla ilgili uzadıkça uzayan bir yazı yazar, neredeyse ziyaretçi siteyi terk etmeye hazırlanırken “İşte gribe iyi gelecek şeyler” diye bir başlık görünmeye başlar ama ziyaretçi artık siteden sıkılmıştır. Bu durum, yazarın “özgün makale” yazayım derken kelime kalabalığına girmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Oysa makale yazılırken kısa bir açıklama yazılarak konuya giriş yapılır. Yani “snippet” bölümü ya da diğer adıyla “meta destcription” bölümünde yazının geneli hakkında kısa bir özet verilerek konuya giriş yapılması gerekir. 

Uzun Makale Yazmak Doğru mu?

Makaleciler, makale yazarları veya içerik editörleri diye adlandırılan yazarlar, internet sitelerine yazı yazarken uzatmayı tercih ederler ve bunun adına “özgün makale” derler. Oysa bu tip yazılar özgün makale değildir çünkü ziyaretçinin sevmediği durumlardan biridir. Peki, uzun yazı yazmalarındaki amaç nedir?

  1. Yazıyı farklı yerlere çekerek kelime sayısını uzatmak,
  2. Google ve diğer arama motorlarında anahtar kelime hacmini arttırmak,
  3. Yazıyı sipariş eden kişinin isteği.

Peki, uzun makale yazmak doğru mu? Aslında bu soruya hem “evet”, hem de “hayır” şeklinde cevap verilebilir. Yazının uzun veya kısa olmasını belirleyen tek etken yazının konusudur. Mesela “Kanser hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?” başlığında bir makale yazılacaksa bu makale birkaç kelime ile geçiştirilemez. Çünkü çok fazlasıyla detay isteyen bir makaledir. Fakat buna karşın “Kripto para nedir?” gibi bir konu hakkında yazı yazılacaksa böyle bir yazıyı uzatmanın çok da gereği yoktur. Çünkü “kripto para nedir?” sorusuna verilecek en yalın cevap; “şifrelenmiş paralardır” açıklamasıdır. Tabi konu uzatılmak istenirse, elbette Satohsi Nakamoto‘dan girilerek, son çıkan kripto para hakkında bilgi verilebilir. 

Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Makale yazarları, genel olarak müşterilerin talepleri doğrultusunda yazı yazarlar. Bu da daha çok yazıları isteyen kişinin belirlediği kurallara göre hareket edilmesini gerektirir. Fakat gerçekten bir yazar, istenen detaylarda herhangi bir olumsuzluk sezmesi durumunda “ben parama bakarım” düşüncesini bir kenara bırakarak işin gerçeğini karşısındakine anlatmak zorundadır. Sipariş verenlerin çoğu kulaktan dolma bilgilerler yazı isterler. “300 kelime olsun, 5 anahtar kelime kullanılsın” vs. istekleri olabilir. Fakat yukarıda da değindiğimiz gibi yazının uzun ya da kısa olmasını belirleyen bazı etkenler vardır ve eğer istenen yazı bu etkenlere uymuyorsa ve yazı 200 kelimede bitebilecek bir yazı ise yazarın bu konuda müşterisini uyarması gerekir. Peki, makale yazarken nelere dikkat edilmelidir?

  1. Konuya uygun anahtar kelimeli başlık bulmak,
  2. Yazı yazarken okuyucu bunaltmayacak kadar yalın bir dil kullanmak,
  3. Teknik bilgi içerikli yazılarda özgün davranarak yazının konusundan ayrılmamak,
  4. Alt başlıkları arama hacmine göre belirlemek,
  5. H etiketlerini doğru şekilde kullanmak.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir