Haber yazısı yazarken; özgün kalabilmek, haberi olduğundan farklı şekilde yazmamak, konu dışında farklı alanlara dağılmamak oldukça önemlidir. Özellikle son dakika haberlerini yazmak daha zor olduğu için bu alanda uzun süre deneyimli olmak şarttır.
Özellikle son 5 yılda hızla gelişen internet ile birçok kolaylık parmaklarımızın ucuna kadar geldi. Mobil internetin hızla yayıldığı, akıllı telefon kullanım sayısında çok yüksek orandaki atış ve dijital dünyadaki gelişim sonucunda birçok sektörde bu yönde yeniliklere gitmek durumunda kaldı. E ticaretten, sosyal ağalara, haberlerden, bloglara her konuda birçok yenilik meydana geldi.
Haber Siteleri Nasıl Olmalıdır?
Daha önce televizyon ve gazetelerden takip ettiğimiz haberler de bu alanda büyük bir değişime uğradığı ve artık gazete ve televizyonlar yerine haber siteleri kullanılmakta. İnternet dünyasının en çok tıklanan sitelerini de yine haber siteleri oluşturmaktadır. İnternet kullanıcıları artık yolda, yürürken veya iş yerinde haber sitelerini takip ederek kolaylıkla dünyada gelişmekte olan olaylardan haberdar olmaktadır.
Bunun farkında olan firmalar ise bu sitelere yönelik büyük çapta çalışmalar yapmaktadırlar. Ancak burada ise büyük bir eksiklikte meydana geliyor. Haber sitelerinin oldukça fazla olmasının yanında kaliteli okunaklı haber yazılarını da bulmak oldukça güçleşiyor diyebiliriz. Bu anlamda haber siteleri kadar içerikleri de oldukça önemli hatta site açmak işin kolay tarafıdır da diyebiliriz.
Asıl önemli olan ise haber içeriğini kaliteli şekilde girebilmektir. Bu anlamda büyük bir eksiklik yaşayan çoğu haber siteleri kaliteli içeriklere muhtaç kalmakta çoğu zaman aradıkları kaliteyi de bulamamaktadırlar. Başta editörler olmak üzere daha sonra haber sitesi sahiplerine yönelik olarak hazırladığımız bu yazımızda haber yazısı nasıl yazılmalı, haber yazısı yazarken nelere dikkat edilmeli? ve bu içeriklerin ayrıntılı noktaları nelerdir konusuna dikkat çekmek istiyoruz.
Haber Yazısı Nasıl Yazılmalıdır?
Özellikle son yıllarda ardı ardına açılan haber siteleri artık binleri bulmakta ve bu sektörde oldukça fazlalaşıp rekabeti arttırmaktadır. Bunun sonucunda ise dikkat ettiğiniz üzere içeriklerde aynı olmaktadır. Daha önce gezindiğiniz haber sitesinde bulunan haber yazısının aynısını veya büyük oradan benzerini bir başka haber sitesinde de bulabilirsiniz. Haber Yazısı Nasıl Yazılır ?Çoğu haber sitesi bu tarzdadır çünkü toplam olarak 4-5 tane haber ajansı vardır ve tüm haber siteleri ise haberlerini bu ajanslardan almaktadırlar tabi doğal olarak hepsi birbirine benzemektedir. Burada da farklı bir haber tarzı bulunmamaktadır.
Haber ajansı olan bir siteye üye olan haber sitesi haberi aynen kopyalayıp sadece başlığı değiştirerek haberi paylaşır ve altında ise kaynak göstererek kullanıcılarına yayımlar. Haber Yazısı herhangi bir ajansa üye olmayan haber siteleri ise diğer haber sitelerinden kopyaladığı haberi kendi sitesinde paylaşarak kullanıcılarına sunar. Bu durumdan dolayı ise haber sitelerinin rakipleri ile mücadele etmesi, ziyaretçi trafiğini arttırması oldukça zorlaşıyor ve aynı tarzda yani kopyala yapıştır olarak devam edildiğinde ise bu rekabetten faydalı şekilde ayrılması imkânsız bir hal alabiliyor diyebiliriz.
İnterner Haberciliği Nedir?
Yaşanılan şu günlerde haber siteleri için haber imkânı oldukça fazla olmasına rağmen haber siteleri haber bulamamaktan yakınmaktadır. Aslında bu sonuç haber sitelerinin bu alanda herhangi bir deneyime sahip olamamalarından ve sektör hakkında bilgi sahibi olmadıklarından kaynaklanmaktadır.Haber Yazısı başta sosyal medya platformlarından olmak üzere birçok farklı şekilde haberler üretilebilir. Bu alada şunu belirtmemiz gerekecektir: İnternet haberciliği yapmak farklı bir konudur, siteyi güncel tutmak adına asılsız haberler yapmak, “habercilik” anlayışına aykırıdır.
Oldukça titiz olan bu sektörde haber yazmak, bu haberi hazırlamak ve kullanıcılara sunmak oldukça dikkat isteyen bir iştir. Özellikle ülkemizdeki haber sitelerinin en önemli sorunu ise haberi doğrulamadan, incelemeden ve kesinliği net olmadan kopyala yapıştır ile yayınlamaktır.Bu habercilik olmamaktadır. Haber Yazısı Nasıl Yazılır ? Günümüzde bu alanda oldukça büyük olan sitelerin bile haberlerinin doğruluğu sorgulanmaya başlanmıştır, gerçekliği yansıtıp yansıtmadığı sorgulanmaktadır. Bu haberleri kopyalayıp sitelerine yapıştırdıktan sonra yayınlayan daha küçük siteler ise baştan kaybetmiştir.
Haber Nasıl Yapılmalıdır, Nasıl Olmalıdır?
İlk olarak şunu belirtelim haber yapabilmeniz için elinizin altında bir haber olmalıdır veya haber olacak bir olay yaşanmalıdır. Henüz duyulmamış veya duyurulmamış bir gelişme olmalıdır. Bu alan o kadar geniştir ki her şey her olay haber niteliği kazabilir. Bu noktada ise haber yapacak olan kişinin bu alandaki tecrübesi oldukça fazla önem arz etmektedir.
- Yapılacak olan haberler ziyaretçilerin ilgisini çekebilmeli, güncel olmalı, genel bir etki yapmalı, heyecan duygusu uyandırmalı, yeni olmalı, başlığı ile meraklandırmalıdır.
- Daha sonra ise yaşanan olay ile alakalı olarak bir bilgi araştırması yapılmalı ve elinizin altında net bilgiler olmalıdır.
- Yapacağınız haberin inandırıcı ve profesyonelce hazırlandığını gösterebilmek için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
- Yapılacak olan haber ile alakalı olarak daha önce bir haber yapılmışsa bu değerlendirilmelidir.
- Haber yazısı hazırlarken her zaman dikkate alınması gereken 5N 1 K kuralı (Ne, Ne Zaman, Nerede, Nasıl, Neden ve Kim) uygulanmalı ve dikkate alınmalıdır.
- Haberde kesinlikle öznel ifadeler bulunmamalıdır. Haber içinde, çok güzel, süper, muhteşem, en iyi gibi klişe olan öznel ifade kullanımından kaçınmalısınız.
- Haber yazısı için bir başka kullanmayacağınız kelime grubu ise sayın, sn, değerli gibi kelimelerdir. Haber metinlerinde sadece unvanlar kullanılarak resmi bir dil yazılmalıdır.
- Haber metni fazla kelimeler ile boğmamaya çalışın ve çok uzun tutmayın. Çünkü uzun metinler okuyucuyu büyük oranda sıkmaktadır ve sizin onları sıkmamanız gerekmektedir. Az kelime kullanarak çok şey anlatabilmeyi bilmelisiniz. Haber metniniz 3-4 paragrafı geçmemelidir.
- Haberlerinizi yazarken tarafsız olmalısınız.
- Haberci kendi fikirlerini, görüşlerini, siyasi bakışını okuyucuya yansıtmamalı ve yaptığı haberde tarafsız olmalıdır.
- Kişisel yorumunu habere kesinlikle eklememelidir.
- Sosyal medyadaki yorum ve paylaşımlara dayanarak haber yapmaktan kaçınmalıdır.
- Haber metni içinde ayrı bir başlık olarak haber ile alakalı olarak yorumlarda bulunabilir.
- Haber yazımında imla kurallarına özellikle dikkat edilmelidir. Birisi ile WhatsAppta mesajlaşır gibi yada bir Facebook paylaşımı yapar gibi kelimeleri yutarak haber yapılmaz.
- Bir haberde olmazsa olmaz olan ve adeta haberin şah damarı olan başlık kısmına özel bir ilgi göstermeniz gerekecektir. Çünkü genel olarak haber sitesi takip eden internet kullanıcıları haberin başlığına göre siteyi ziyaret eder ve başlık iyi olursa hit sayısı da artacaktır. Başlığınız internet ziyaretçilerine “Beni Oku” demelidir. Eğer başlığınız bu anlamda kaliteli ve çarpıcı değilse haberinizin içeriği ne kadar iyi olursa olsun pek bir işe yaramayacaktır.
- Anca şuna dikkat edilmelidir. Başlık sırf ziyaretçi çekebilmek için atılmış olmamalıdır ve başlık ile haber içeriği arasında bir uyum olmalıdır. Eğer buna dikkat edilmezse bu haber sitesinin prestijini zedeler ve itibar kaybına neden olur.
- Haber metninizi hazırlarken haber içeriğinde muhakkak ara başlıklar kullanın ve okuyucunun dikkatinin dağılmasını önleyin. Bu şekilde hem haberciliğinizdeki profesyonellik ve yeteneği yansıtmış olursunuz hem de okuyucunun haberinize olan ilgisini kaybetmemiş olursunuz aynı zamanda ara başlıklar sayesinde haberiniz daha kolay okunabilir.
- Haber içeriğinizde en önemli olan bir diğer durum ise görselliktir. İnternette yapılan araştırmalar internet kullanıcılarının çoğu yazılar yerine görsel içeriklere odaklanmaktadır ve sizde haber metninizde görsel resimler kullanmalı ve hatta sayıyı arttırabilmelisiniz. Kullanacağınız görsellerin haber ile örtüşmesi gerekmektedir ve görsel olarak kullanılacak olan resimlerin kalitesi de yüksek çözünürlükte olmalıdır. Haber içeriği ile alakası olmayan görselleri kullanmaktan uzak durunuz bu sitenize bir artı yerine büyük bir eksi kazandırır.
- Haber yayımlanmadan önce son kontroller yapılmalı ve haber sitesi içindeki kategoriler ayarlanmalı, anahtar kelimeler düzenlenmeli imla kuralı hatası varsa bunlar giderilmelidir.
- Basın bültenleriniz varsa bunlar da haber yazım kurallarına göre tekrar olarak düzenlenmelidir.
- Öznel kelimelerin yoğunlukta olduğu ve hemen hemen her cümlede geçen öznel kelimeler sonucunda yayımladığınız içerik bir haber olarak değil de o haber ile alakalı yapılmış bir yorum gibi olacaktır.
- Haber yazısı reklam metinleri değildir ve bu yüzden haberlerinizin içinde reklam metinleri kullanmayın. Kısa sürede bun bir gelir sağlayabilir ancak uzun vadeli olarak olumsu sonuçlar vermeyecektir.
- Haber içinde kullanacağınız kelime ve cümleler yaşadığınız topluma uygun olmalı yani yazacağınız haber halk dilinde olmalıdır. Çünkü haberi her ne kadar profesyonelce (Yabancı kelimeler kullanarak) hazırlamış olsanız da insanlar anlayamadıktan sonra herhangi bir önemi kalmamaktadır. Yabancı kelimeler, kafa karıştıran cümleler ve anlaşılmayan terimler kullanmaktan kaçınınız.
Haber Konusu Nasıl Bulunur?
Yukarıda sıraladığımız maddeler uygulandığı takdirde kaliteli bir haber sitesi veya haber yazarı olabilirsiniz ancak çoğu zaman ne bir haber sitesi, ne bir muhabir ne de bir editör bu kurallara uymamaktadır. Bu alanda çalışan kişiler haber, basın ve halkla ilişkiler anlamında bir iş sahibi olan kişiler bu anlamda kendini geliştirmeye mecburdurlar. Yaptığımız incelemeler sonucunda gerek haber sitelerinde çalışan editörler olsun gerekse normal sahadaki muhabirler olsun bu alanda pek de emek sarf etmeden çalışmakta ve kendilerini geliştirmek adına çalışmamaktadırlar. Kaliteli haber yazısı az olduğu şu zamanlarda bu alanda kaliteli iş yapan kişilere ciddi bir ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Haber sitelerinin zaten çok olduğu bir zamanda internet kullanıcıları, okunabilir, basit, gerçeği yansıtan ve kaliteli haber arayışındadırlar ve buna yönelik olan sitelere yönelmektedirler. Bu yüzden haber sitesi kurmak isteyen, muhabirlik yapacak olan kişiler veya bu alanda editörlük yapacak olan kişiler bu alanda oldukça dikkatli olmalı ve haber sitesi yazısı yazarken dikkatli davranmaları gerekir. Haber sitesi olan herkes haberci değildir ancak bu işi öğrenmiştir diyebiliriz ve sizde bu işten ekmek yemek istiyorsanız o halde tavsiyelerimize uyabilirseniz bir sizin için oldukça faydalı olacaktır.
Bu alanda destek almak veya editör anlamında bir ihtiyaç içerisindeyseniz bizimle iletişime geçebilir ve haber sektöründe uzman bir çalışmaya sahip olabilirsiniz.