SEO Neden Önemlidir?

SEO, internet web sitelerinde yapılması kaçınılmaz olan bir çalışmadır. Peki, SEO neden önemlidir, SEO yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, hangi kurallara dikkat edilmesi gerekir. Tüm bu konulara bu yazımızda cevap vereceğiz.

Bir internet siteniz varsa ve bunun geliştirmek istiyorsanız o halde SEO kurallarına uygun bir web sitesi oluşturmak için emek harcamanız gerekir. Bir sitenin yapılması demek, “bundan sonra gelsin ziyaretçiler, gelsin paracıklar” olarak anlaşılmamalıdır.

Her şeyde olduğu gibi web sitelerde de olmazsa olmaz bazı kurallar vardır ve bu kuralların en başında da “SEO uyumlu web site” kuralı gelir. SEO Neden Önemlidir? Bu anlamda eğer sitenizin veya blogunuzun başarılı bir SEO çalışması yoksa ve buna yönelik de herhangi bir çalışma yapılmadıysa o halde pek bir başarı beklemeyin çünkü siteniz istediğiniz noktaya ulaşamayacaktır. 

1- Web Site Nasıl OImalıdır?

Dünya geneli yapılan bir internet araştırmasına göre arama motorlarını kullanan kişilerin %93 ilgili oldukları konuları araştırması arama motoruna yazmakla başlamaktadır. Bu araştırmanın üzerinden yıllar geçti ve internet kullanımı her geçen gün arttı, potansiyeli gelişti, mobil versiyonlar ile hacmi arttırıldı ve yenilendi. Tüm bunları göz önünde bulundurduğu zaman görülecektir ki bu araştırma sonucu şimdi daha da önemli bir hal almaktadır.

Şöyle bir soru soralım en son yaptığınız bir araştırma için ansiklopedi, bir kitap veya kütüphaneyi kullandınız mı? Çoğu kişi bu sorunun cevabını hayır olarak verecektir çünkü artık arama motorları binlerce kütüphaneden daha fazla bilgi içermektedir. Bu anlamda arama motorları içinde de en çok kullanılan Google günlük hayatımızdaki yerini de aldı. Yine örnek üzere gidelim, ev hanımları en basit olarak yeni bir yemek tarifini, örgü modelini Google üzerinden araştırıp bulmakta. Bir çiftçi bitkiye nasıl davranması gerektiğini veya bir mobilya ustası yeni bir tasarımı nasıl yapacağını Google üzerinden araştırmaktadır. Bir öğretmen soruları Google üzerinden hazırlamakta bir tamirci makineyi Google üzerinden tanımakta ve ona göre tamir yapmaktadır.

Görüldüğü üzere hayatımızın büyük bölümünü oluşturan arama motorları ve internet yaşamın vazgeçilmez bir aracı haline gelmektedir. Bu noktada Google arama motorunun en çok tercih edilmesindeki en büyük etken ise aradıklarımızın ve bize en faydalı olanların hemen önümüze gelmesidir. Peki, bu kadar hızlı ve net şekilde aradığımız şeyler nasıl önümüze geliyor?

2- SEO Nedir, Ne Değildir?

SEO yani arama motoru optimizasyonu, arama motorlarında kullanıcıların aradığı cümlelere ve sözcüklere göre çalışma yapılması ve web site veya sayfanın Google aramalarında üst sıraya yükselmesini sağlayan ve bunu belirli bir sürece yayan çalışmadır. Bir Web site sahibinin en çok istediği şey ziyaretçi sayısının artması ve aydan aya Hitlerde yükselerek sıralamasının da yükselmesidir.

İyi bir SEO çalışması da site sahiplerine bu imkânı sunmaktadır. Kaliteli ve bu anlamda uzman kişilerce yapılan çalışmalar sonucunda herhangi bir reklam ücreti veya işlemi yapmadan sitenizi internet kullanıcılarına tanıtabilir ve bu anlamda sitenizi yayabilirsiniz. Arama motoruna ve kullanıcılara yönelik olarak uygun anahtar kelimeleri seçtiğiniz zaman siteniz ilk sıralara yükselecek ve organik trafiğiniz artacaktır. Buradan da anlaşılacağı üzere SEO ve marka birbirinden ayrılmaz iki parçadır ve biri olmadan diğeri de olmaz ve ikisi beraber yürütüldüğünde ise başarı kaçınılmaz bir hal alacaktır.

SEO tek başına sitenin tasarımı ya da kod dizaynı ile sınırlı bir konu değildir. İç SEO ve dış SEO olarak ikiye ayırdığımız SEO konusunun iç SEO çalışmasında en önemli konu içeriklerin oluşturulmasıdır yani makalelerin doğru şekilde ve SEO uyumlu olmasına dikkat edilmesidir. Peki, doğru bir makale nasıl yazılır ve arama motorlarında etkisi ne kadardır?

3-Makalede Doğru Sözcük Seçimi

Sözcükler bir makalenin temel taşları, bir evin tuğlaları gibidir ve makalenizi parçalar halinde indexlenmesini incelenmesini sağlamaktadır. Sözcük seçimini doğru bir sıralama ve doğru şekilde seçecek olursanız eğer Google örümcek botları sitenizdeki sayfaları daha iyi tarar ve buna yönelik olarak sitenizi daha hızlı indexler arama motorlarında ise daha hızlı yükselmeniz buda ziyaretçilerinizin artmasına neden olur.

Doğru şekilde seçmiş olduğunuz sözcükler sizi kullanıcı dostu yapar ve makalenizin kullanıcılara faydalı olan makaleler olduğunu belirtir ki bu da Google tarafından çok sevilmektedir. Bununla ilgili olarak doğru sözcük seçimi yapabilmek adına Google Adwords Planner aracından faydalanabilir ve seçimlerinizi buradan yapabilirsiniz.

4-Makalede Başlık Seçimi

Web siteniz içinde bulunan bir yazının ne ile alakalı olduğunu en iyi başlıktan anlar ve buna göre siteyi izler veya makaleyi okursunuz ancak eğer başlık iyi değilse makalenin içine bile bakma gereği duymazsınız bu yüzden başlık oldukça önemlidir. Bu noktada bizim makale yazarlarına veya site sahiplerine tavsiyemiz makale başlığı seçerken oldukça kısa bir başlık seçimi yapın ve bununla beraber başlığı da konu ile alakalı olarak hazırlayın ve direk konu ile bağlantısı olduğunu gösterin.

5-SEO Uyumlu İçerik Nasıl Oluşturulur?

Piyasada “makaleci” olarak çok sayıda kişinin olması bu işin biraz daha sulandırılmasına neden oluyor. Hitmakale olarak “makaleci” kelimesini sevmediğimizi, bunun yerine “makale yazarı” tabirinin kullanılmasını daha çok tasvip ediyoruz. Çünkü içerik oluşturmak bakkaldan bir ürün satın almaya benzemez. İçeriğin doğru şekilde oluşturulması, bunun için araştırmaların yapılması gibi incelikler gerektirir. Bu da ancak uzman bir içerik sağlayıcı ya da uzman bir makale yazarı tarafından yapılabilir. Peki, SEO uyumlu içerik nasıl oluşturulur?

  1. Başlık seçimine dikkat etmek gerekir,
  2. Anahtar kelimeleri arama motorlarının politikalarına göre, uygun şekilde ve düzeyde kullanmak gerekir,
  3. İlgi çekici ara başlıklar kullanılmalıdır,
  4. Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin yazım kurallarına uygun şekilde olması gerekir,
  5. Okuyucunun yazıyı okurken sıkılmaması için kelime tekrarına düşmemeye özen göstermek gerekir.

6-SEO Neden Önemlidir?

Şimdiye kadar yukarıdaki bölümde SEO’nun neden yapılması, yapılmasındaki faydaları ele aldık şimdi ise bu işin kilit noktasına değineceğiz. Firmanızı geliştirmek, markanızı bilinir hale gelmek, aramalarda yükselmek, ziyaretçi çekebilmek bir web sitesinin en önemli hedefleridir. Bizde bu konu ile alakalı olarak birkaç madde hazırlayarak SEO neden önemlidir açıklamaya çalışacağız.

  1. İnternette araştırma yapan kişilerin %75 sonraki sayfaları aramaz ilk sayfada sonuca ulaşmaya çalışırlar.
  2. Online olarak internette dolaşan kişilerin %79’u internet reklamları veya sponsorlu olan siteler yerine organik olan siteleri tercih etmektedirler. Bundan dolayı sitenize büyük miktarlarda reklam ücreti harcamak yerine kaliteli bir SEO çalışması yapmayı düşünebilirsiniz. Organiklik her şeydir.
  3. Normal bir konu için konu ile ilgili internette her ay yaklaşık olarak 100.000 arama yapılmaktadır.
  4. İnternetten haberdar olan ve buna yönelik olarak internetten faydalanan kişilerin %83’ü arama motorlarını kullanmaktadırlar.

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir